Skip to main content

corridors and courtyards unfold across apm gallery

Amid the Gaoxingli district in Haikou, Dazhou and Associates’ apm Gallery infuses contemporary art into the community, driving vitality into the east side of the block. The two-story structure is wrapped in undulating corten steel, housing within its tiers it a small-scale community art gallery unfolding across a sequence of corridors and courtyards. Remaining sensitive to its commercial siting, the apm Gallery encircles the original building with a ring of modestly scaled passageways, harmoniously guiding foot traffic inside.

Openings that punctuating the ground-level exhibition walls help extend the dialogue outdoors, where passersby could catch glimpses of the indoor artworks — an art journey sparked from curiosity. The circular corridors extend forward, enclosing a courtyard in the original open space, which, though not large, could become an outdoor exhibition and event space in the future.

all images courtesy of Dazhou and Associates

dazhou and associates Stack corten steel volumes

Ascending from the corridors, three volumes gracefully stack, each overhanging to allow the new facade to bypass the eaves of the original building. The large volumes blur the floor divisions, lending the petite gallery a sculptural presence, grand yet modest. Dazhou and Associates’ integrates the new structural system with the original building and reorganizes the modules to create a regular vertical division on the facade. It intends to echo the weathered steel plates of the red brick buildings, becoming more appealing over time.

The abundant sunlight and humid weather of Haikou additionally shape the project’s character. On sunny days, light dances on its rusted steel plate facade, creating abundant shadows. Yet, it’s the rainy days that truly captivate, as apm resembles a silent leviathan, crouching at the end of the block, breathing deeply and calmly.

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
apm Gallery infuses contemporary art into the community

infusing contemporary art into haiku’s Gaoxingli district

Within, two distinct galleries host the art exhibitions. The black gallery on the ground floor with unique spatial attributes seamlessly melds the indoor and outdoor experiences, its dark steel plates casting serene light and shadow for interior. Meanwhile, the white gallery upstairs might be preferred by curators. With controllable lighting and space, it basks under an open roof, inviting daylight to illuminate the exhibition space. Together, they enrich apm Gallery’s offerings, expanding its potential.

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
the two-story structure is wrapped in undulating corten steel

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
the large volumes blur the floor divisions, lending the petite gallery a sculptural presence

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
on sunny days, light dances on its rusted steel plate facade, creating abundant shadows

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
a sequence of corridors and courtyards

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
amid the Gaoxingli district in Haikou

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
realized by Dazhou and Associates

apm art gallery in the community 8
reception area

dazhou and associates wraps art gallery in china in rippling corten steel
double-height space

apm art gallery in the community 10
souvenir shop

apm art gallery in the community 11
white gallery I

apm art gallery in the community 12
white gallery II

project info:

name: apm Gallery

architect: Dazhou and Associates

architectural team: Tang Dazhou, Jin Yilei, Zhang Wenting, Wu Mingxiao, Gong Ziyue

location: Haikou, China

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: ravail khan | designboom

Brandhaus
Brandhaus